Ofte spurte spørsmål

Vi svarer til daglig på en masse spørsmål om skadedyr. På denne siden vil du finne en del av de vanligste spørsmålene vi får, samt svar på disse.

Mus og rotter

Leser at mus- og rottegift er blitt forbudt. Stemmer dette?
Nei, men det blir forandringer. De nye nasjonale kravene for bruk av mus- og rottegift http://www.miljodirektoratet.no/no/Tema/Kjemikalier/Kjemikalieregelverk/Biocider/Biocidprodukter/Nasjonale-krav-til-muse--og-rottemidler/
Men, disse kravene gjelder for godkjente preparater i EU og grunnet forsinkelser er det noen produkter som fortsatt ikke er godkjent. På disse produktene gjelder ikke reglene. Innen kort tid, trolig starten av 2015 vil alle mus- og rottemidler til salgs i Norge være godkjent. Når et produkt blir godkjent er det en overgangsordning på 180 dager der forhandlere får lov å selge ut den giften de har. I tillegg har forbruker ytterligere 180 dager på å bruke opp produktet. I praksis betyr dette at i løpet av 2015 vil de nye nasjonale kravene gjelde alle mus- og rotteprodukter. Det som er viktig å merke seg er at det nå ikke er lov å bruke korn- og pelletsbaserte mus- og rottegift.

Hva om barn eller dyr får i seg mus- og rottegift?
Bromadiolone og difenacom som er de aktive stoffene vi bruker er en indirekte antikoagulant. Dette forhindrer blodet i å levere seg (koagulere) og kan føre til forgiftninger dersom noen får det i seg i stor nok mengde. Symptomer ved en forgiftning sees som regel først etter 1-3 døgn. Symptomer er bloduttredelser, blod i urin, blod i avføring, tannkjøttblødninger, samt økt blødningstedenser fra små sår og kutt. Ved alvorlige forgiftninger vil indre blødninger kunne oppstå, blant annet fra mage-/tarmsystemet og i hjernen.
NB! Ved mistanke om forgiftning bør fastlege konsulteres, eller Giftinformasjonssentralen kontaktes. Telefon 22 59 13 00

Hvor lang holdbarhetstid har muse og rottegift?
Uåpnede pakker med gift kan dersom de lagres korrekt holde i flere år. Gift som er utplassert i tørre rom innvendig kan også holde seg i flere år, men holdbarheten svekkes dersom de utsettes for fukt og støv. Dette gjelder også for gift som er plassert utvendig. Utvendig anbefaler vi at du bytter giften to ganger i året for at den skal ha maksimal effekt. Vi anbefaler ikke at det utplasseres gift ut eller innvendig bare for å forebygge mot rotter eller mus, da dette ikke er tillatt. Ønsker du å finne ut om du har et problem har vi også giftfrie åter beregnet til deteksjon.

Finnes det mus eller rottegift som gjør at gnagerne trekker ut for å dø?
Nei, dette er bare en gammel myte som trolig stammer fra skadedyrbransjen selv. Noen brukte dette som et salgsargument til kunder for å gi inntrykk at de hadde gift som var "bedre" enn det privatkundene selv hadde. Når gnagere får i seg gift vil de løpet av noen dager dø. Det kan være ute eller inne, sjansen for at de dør inne vil være ca. 50/50. Med dette er medlajens bakside ved å bruke gift, så man må veie fordeler og ulemper opp i mot hverandre. Fordelen er at det er megt effektivt om det gjøres riktig. OBS! Gift skal alltid legges ut i dyr- og barnesikre åtestasjoner som skal merkes!

Jeg har kjøpt klappfeller, men musa vil ikke gå i den?
Vi anbefaler at du bruker minst 3-4 klappfeller i hvert rom for best effekt. Selv bruker vi peanøttsmør som lokkemiddel (noe skadedyrbransjen selv stort sett bruker). Fellene plasseres helt inntil veggen, fordi mus og rotter oftest følger kanter. Fellene bør også dekkes til eller plasseres under et skap, sofa etc. Dette fordi gnagere oftest spiser åte når de kan gjøre det uforstyrret. Det er også viktig at du har vasket hendene og ikke setter din lukt på fellene, da gnagere kan være skeptisk til lukt fra mennesker. Vårt tips er å sette fellene sammen 2 og 2 feller sammen.

Fungerer virkelig disse høyfrekvente musejagerne?
Dette med lydrepellenter har vært diskutert i bransjen i mange år. De fleste skadedyrbekjempere mener de ikke fungerer og Folkehelseinstituttet anbefaler ikke bruk av disse apparatene. Men opp mellom mange år har vi snakket med flere kunder som bombastisk påstår at apparatene har fungert utmerket for dem og i de siste 2-3 årene har produsentene kommet med mer og mer dokumentasjon. Det får være opp til hver kunde å velge hvilke produkter man ønsker å bruke ved forebyggende arbeid eller bekjempelse. Det som er viktig for oss er at vi tilbyr produkter fra kvalitetsprodusenter vi har gode erfaringer med over lang tid.

Dersom jeg ikke klarer å løse problemet selv, kan dere da hjelpe?
Ja det kan vi. Vi har dyktige medarbeidere, alle offentlig godkjente skadedyrbekjempere. Vi kan også hjelpe deg med det meste pr telefon.

Hvordan virker egentlig mus og rottebørste, den ser jo ikke spesielt tett ut?
Børsten virker slik at når den dyttes opp under kledning der gammel musesperre er fysisk borte eller er mangelfull, så klemmes den sammen slik at bustene stikker nedover. Når en gnager prøver å klatre opp langs muren, møter den på ubehagelig motstand og vil fort gi opp inntrengingsforsøket. At den ikke ser helt tett ut er korrekt. Dette gjør at huset ditt fortsatt får nødvendig luft bak kledningen slik at den ikke råtner.

Kan jeg benytte mus og rottebørst i kabelgate/strøminntak?
Ja det kan du. Pass på at kjernen i børsten ikke kommer i kontakt med åpen strømkilde, da denne består av en metalltråd. Børsten kan brettes og dyttes inn i større åpninger. Alternativt anbefaler vi bruk av musestopp på tube eller Xcluder som tetter permanent.

Kan jeg kjøpe utstyr og selv utføre skadedyrkontroll i mitt næringsbygg?
Ja det kan du. Vi har alt du trenger for å utføre dette selv. Hos oss kan du i tillegg få kjøpt all nødvendig dokumentasjon du trenger til din internkontroll. Før du setter i gang med dette anbefaler vi at du tar en prat med en av våre konsulenter, slik at det du gjør er iht til forskriftene. Vi har også tilknyttet oss en samarbeidspartner som hjelper deg med hele internkontrollen om det skulle være nødvendig.
Husk at det alltid lønner seg å benytte proffesjonelle skadedyrfirmaer, da vi ofte vet hvordan det skal forebygges og bekjempes på en korrekt måte.

Hva koster det å benytte profesjonell hjelp?
Vi kan ikke gi deg en ca pris da alle oppdrag er veldig forskjellige. Ikke la deg lure av firmaer som tilbyr gratis befaring. Denne "gratis befaringen" blir ofte bakt inn i prisen du til slutt må betale.

Insekter

Kan jeg kjøpe utstyr og selv utføre skadedyrkontroll i mitt næringsbygg?
Ja det kan du. Vi har alt du trenger for å utføre dette selv. Hos oss kan du i tillegg få kjøpt all nødvendig dokumentasjon du trenger til din internkontroll. Før du setter i gang med dette anbefaler vi at du tar en prat med en av våre konsulenter, slik at det du gjør er iht til forskriftene. Vi har i tillegg utarbeidet et eget IK-Mat system og du har behov for dette.

Hjelp naboen i samme oppgang har fått kakerlakker. Trenger jeg å sprøyte?
Nei, det trenger du ikke. Dersom naboen din får profesjonell hjelp, skal du også varsles om dette. I forbindelse med en korrekt utført bekjempelse er det normalt at enten skadedyrfirmaet eller sameiet tar kontakt. Du får kjøpt kakerlakk detektorer i nettbutikken vår som gir deg et veldig godt resultat. Detektoren er giftfri og ufarlig i bruk. Vær obs på at denne bare er til deteksjon og ikke til bekjempelse. Ring oss gjerne dersom du trenger råd og tips på hvor detektorer skal plasseres. Til bekjempelse finnes det bedre alternativer enn sprøytemidler. Forgiftet åte er noe vi selv benytter med gode resultater, og som vi selger i forbrukerpakninger til bedrifter og private.

Hvilken spray bruker dere mot veggedyr?
Vi bruker en kombinasjon av flere metoder når vi skal utrydde veggedyr. Først anbefaler vi at du er 100% sikker på at det er veggedyr som plager deg, gjerne ved hjelp av veggedyrfeller/monitorer eller ved at du tar et bilde og sender til oss. Veggedyr er veldig vanskelig å utrydde på egenhånd. Vi anbefaler derfor at du alltid tar kontakt med et profesjonelt firma for bistand. Skulle du likevel ønske å gjøre det selv kontakt oss får råd og veiledning.

Er plaget med små fluer på kjøkkenet. Hvordan blir jeg kvitt disse?
Småfluer på kjøkkenet kommer ofte fra overmoden mat (spesielt frukt), brusrester, vinrester, krydderplanter etc. Vi anbefaler at matsøppel tømmes ofte, flasker skylles, overmoden frukt spises eller legges i kjøleskap og at vinduer holdes lukket på kvelds og om natta. De som er ute tiltrekkes ofte av lys inne. Så kan vi anbefale våre fruktfluefeller som er meget effektive.

Fugler

Kan måke/due pigger skade fuglen?
Nei. Piggene gjør ingen skade på fugler, eller gjør at de setter seg fast. Piggenes utforming gjør at fugler ikke får slått sammen vingene, slik at de kan lande på f.eks takutspring eller vinduskarm.

Tåler måke/due pigger vekten av snø?
Ja. Piggene kan både skrues og limes fast. Piggene tåler kulde, regn, vind og vekten av snø. Husk å benytte godt lim og at underlaget er rengjort og tørt. Vi anbefaler CT1 konstruksjons lim.

Du er her: Forsiden Kundesenter Ofte spurte spørsmål